ypakp
ekka
 
   
 

Πότε είμαι έτοιμος-η να κάνω έρωτα;

Γιώργος:        «όταν είμαι ξυρισμένος».
Κώστας:        «όταν έχω αλλάξει σεντόνια».
Μαρία:           «όταν έχω ξυρίσει τα πόδια μου».
Τάκης:           «όταν ξέρω πώς να βάλω το προφυλακτικό».

Καλά είναι όλα αυτά, ωστόσο, η άνεση δεν έρχεται από την εξωτερική προετοιμασία, αλλά από την εσωτερική.

Είμαι έτοιμος/η σημαίνει, είμαι σε μια σχέση, έχω εξαντλήσει τα προκαταρκτικά και έχω αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στο/η σύντροφό μου για να προχωρήσω πιο πέρα. Τότε, αυτό που φαίνεται δύσκολο, μακρινό ή με κάνει να ντρέπομαι, γίνεται κάτι απλό και πραγματικό, που έρχεται από μόνο του.

Για να αισθανθώ εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, χρειάζεται να μου έχουν δώσει εμπιστοσύνη από το περιβάλλον-οικογένειά μου ή και να έχω κάνει πράξεις που μου επιτρέπουν να αισθάνομαι άξιος/α.

Αν υπάρχουν έντονες ανασφάλειες και μόνο η ιδέα του ερωτικού πλησιάσματος φοβίζει:

  • Φοβάμαι ότι με την ερωτική διέγερση, θα προκαλέσω κάτι στον άλλον ή στον εαυτό μου, που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω.

Να θυμάστε: η σεξουαλική διέγερση είναι μια διαφορετική κατάσταση από την πραγματοποίηση της ερωτικής φαντασίωσης με το φίλο μου ή τη φίλη μου.

Στη σημερινή κοινωνία της εύκολης κατανάλωσης αντικειμένων, αλλά και ανθρώπων, που χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα, και της άμεσης ευχαρίστησης, ξεχνάμε, συχνά, ότι έρωτας σημαίνει συνάντηση δύο σωμάτων και δύο ψυχισμών.

Για να γίνει αισθητή η ευχαρίστηση χρειάζεται συναίσθημα, ψυχική συμμετοχή και παρέμβαση της φαντασίωσης.

Καλό είναι να δώσεις στον εαυτό σου και στο σώμα σου την ευκαιρία να πειραματιστεί. Έτσι, θα εξελιχθείς σιγά-σιγά μέσα απ' τα ερωτικά παιχνίδια και τις σχέσεις με αυτούς που επιθυμείς, πριν συνειδητοποιήσεις ότι όλα αυτά οδηγούν στο να κάνουμε παιδιά. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, όσα χρειάζονται στον καθένα, για να εξερευνήσει το μυστηριώδη και ανακουφιστικό κόσμο της ερωτικής ευχαρίστησης. Η σεξουαλική ευχαρίστηση είναι πάντα διαφορετική απ' αυτήν που περιμέναμε.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη περίπτωση: κάνω έρωτα με την κοπέλα μου ή το αγόρι μου, για να μπορώ να λέω στους φίλους μου, ότι «εγώ το έκανα» ή ότι «δεν είμαι πια παρθένα/ος», και αυτό χωρίς εσωτερική προετοιμασία.

Στην περίπτωση αυτή, συνήθως, οι νέοι φοβούνται τα ερωτικά παιχνίδια και περνούν στο επόμενο στάδιο, πιστεύοντας ότι έχουν κατακτήσει την ωριμότητα.

Εδώ, συχνά, πρόκειται για εφήβους που δεν έζησαν μια καλή συναισθηματική σχέση με τη μητέρα τους ή μ' ένα μητρικό πρότυπο. Έτσι, ουσιαστικά, πιστεύουν πως ο ερωτικός σύντροφος θα αναπληρώσει αυτή τη συναισθηματική σχέση, που δεν υπήρξε. Στις περιπτώσεις αυτές, η ερωτική σχέση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, σε σημείο, που το κορίτσι ή το αγόρι ασχολείται μόνο με αυτήν και παραμελεί τα άλλα του ενδιαφέροντα ή υποχρεώσεις.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η επιθυμητή σχέση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί η σχέση βασίζεται στη συναισθηματική ανωριμότητα και το άτομο δεν έχει δώσει στον εαυτό του το χρόνο να εξελιχθεί ερωτικά σιγά-σιγά.

Θυμάμαι μια φίλη, η οποία, με όποιον γνώριζε, έκανε έρωτα μαζί του σχεδόν αμέσως. Έτσι πίστευε ότι έπρεπε να κάνει για να τη θεωρούν έμπειρη. Τελικά, αποφάσισε να διηγηθεί τις δυστυχείς περιπέτειές της σε μια μεγαλύτερη φίλη της, η οποία της είπε ότι δεν είναι καθόλου έτσι και ότι οι μεγαλύτερες περιμένουν να γνωρίσουν κάποιον, να δουν αν ταιριάζουν, μετά να προχωρήσουν στα προκαταρκτικά και ύστερα στο «κρεβάτι».

Οι άντρες και οι γυναίκες λειτουργούν διαφορετικά ως ψυχισμοί και βιώνουν την ευχαρίστηση διαφορετικά στο σώμα τους.

Γενικά, για τα κορίτσια ισχύει ότι η πρώτη φορά δε δημιουργεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση, ακόμα και αν υπάρχει αγάπη. Η εξοικείωση έρχεται σιγά-σιγά, καθώς, προοδευτικά, ανακαλύπτουν το σώμα τους.

Δεν υπάρχει λόγος ένα κορίτσι να προσποιείται την ευχαρίστηση, άλλωστε, αυτό δημιουργεί ύστερα έντονο αίσθημα κενού, εφ' όσον δεν υπάρχει συνάντηση με τον άλλον.

Στα αγόρια από την άλλη, η ευχαρίστηση είναι πιο εύκολη και έρχεται από τις πρώτες επαφές. Και ενώ στα αγόρια υπάρχει κατά τη διάρκεια της πράξης μυϊκή ένταση, στα κορίτσια, αντίθετα, η ευχαρίστηση συνοδεύεται με την πλήρη μυϊκή χαλάρωση.

Για τα κορίτσια, το να ευχαριστηθούν τον έρωτα σημαίνει να οδηγήσουν οι ίδιες το σύντροφό τους, λέγοντάς του, τι τις ευχαριστεί και πώς. Στα κορίτσια αρέσουν τα χάδια. Το χάδι επιτρέπει να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας, εξοικείωση με το σώμα και ερωτική διέγερση.

Για τα αγόρια, «ευχαριστιέμαι» σημαίνει, μαθαίνω τι αρέσει στη σύντροφό μου και της το προσφέρω, όπως και της δείχνω τι με ευχαριστεί εμένα που είμαι διαφορετικός.

Ωστόσο, ο άντρας οδηγεί την ερωτική πράξη.


Μη ξεχνάτε πως:

  • Τρυφερότητα, εμπιστοσύνη και αγάπη είναι πάντα μαζί.
  • Ο έρωτας μπορεί να γίνει μια συνάντηση πραγματική με την ψυχή και το σώμα του άλλου και τότε μπορεί να μας αλλάξει.
  • ΜΕ το προφυλακτικό η ζωή είναι μεγάλη. ΧΩΡΙΣ το προφυλακτικό όμως, η σεξουαλική ευχαρίστηση μπορεί να οδηγήσει στην αρρώστια ή στο θάνατο.

 

 
 
     
© 2008 About Youth

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ .|. Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ .|. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ .|. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ .|. SITEMAP

by Labrouli's creative