ypakp
ekka
 
   
 

Ποια είναι τα Σεξουαλικά
Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν);

Οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, με τον πρωκτικό ή στοματικό έρωτα. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και αν δε θεραπευτούν γρήγορα, ορισμένες μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές. Οφείλονται σε μικρόβια, βακτηρίδια, ιούς ή μύκητες. Μία μόνο επαφή μπορεί να είναι αρκετή για να μολυνθείτε.

Η καλύτερη προφύλαξη είναι πάντα η συστηματική χρησιμοποίηση προφυλακτικών, εκτός αν είστε σίγουρη-ος για την αμοιβαία πίστη στη σχέση σας. Βέβαια θα πρέπει να είστε σίγουρη-ος ότι θα συνεχίσετε έτσι και στο μέλλον.

Το Aids και η Ηπατίτιδα Β και C: Είναι δύο ιδιαίτερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που μεταδίδονται κάνοντας έρωτα χωρίς προφυλακτικό. Επίσης, όταν το αίμα μας έρθει σε επαφή με το αίμα του ανθρώπου που νοσεί. Ο ιός HIV δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Για το Αids (Η.Ι.V.), η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, ώστε το άτομο να παραμείνει φορέας της ασθένειας για πολλά χρόνια και να μη νοσήσει.

Στην Ελλάδα, η θεραπεία για το Αids παρέχεται δωρεάν. Δεν υπάρχει εμβόλιο προς το παρόν.

Η συστηματική χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη.

Για την Ηπατίτιδα Β (hepatitis) υπάρχει εμβόλιο που σας επιτρέπει να την αποφύγετε. Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προφύλαξη.

Εάν ο ιός της ηπατίτιδας Β παραμείνει περισσότερο από 6 μήνες στον οργανισμό, η ηπατίτιδα γίνεται χρόνια και μπορεί να καταλήξει σε κύρωση.

Η Ηπατίτιδα C είναι χρόνια ασθένεια. Για την Ηπατίτιδα B και C, αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η χρήση ιντερφερόνης (ένα αντιικό χημιοθεραπευτικό). Ωστόσο, όλοι δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποτροπής.

Τα πιο ύπουλα:

Τα χλαμύδια (chlamydia): είναι μικροοργανισμοί που περιλαμβάνουν άλλους μικροοργανισμούς, υπεύθυνους για τη μη-γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, τη σαλπιγγίτιδα. Εξελίσσονται χωρίς κανένα ορατό σημάδι. Μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα ή εξωμήτρια εγκυμοσύνη.

Το μυκόπλασμα (mycoplasma): είναι, επίσης μικροοργανισμός, πολύ «διακριτικός» και έχει τις ίδιες συνέπειες με τα χλαμύδια. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχουν υγρά ή φαγούρα, αλλά στο 40% των περιπτώσεων δεν υπάρχει κανένα αναγνωριστικό σημάδι. Επειδή συνδέεται με τη μόλυνση από τα χλαμύδια, οι γιατροί ερευνούν την ύπαρξη και των δύο μικροοργανισμών, συγχρόνως, πριν από τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Τα αφροδίσια κονδυλώματα (condyloma, H.P.V.): πρόκειται για τοπική στρογγυλή διόγκωση του βλεννογόνου γύρω από το στόμιο των γεννητικών οργάνων. Τις περισσότερες φορές είναι ορατά, αλλά υπάρχουν και άλλα μικροσκοπικά, που αναπτύσσονται εντός του τραχήλου. Είναι ιογενούς αιτιολογίας και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο της μήτρας. Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλέον εμβόλιο. Ρωτήστε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.
Πρόκειται για έναν ιό, που, αν κάποιος νοσήσει, χρειάζεται να το παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η χημική θεραπευτική αγωγή είναι συχνά απογοητευτική, γιατί η ασθένεια υποτροπιάζει. Τότε, πρέπει τα κονδυλώματα να καούν με ακτίνες laser ή με υγρό άζωτο κ.ά.

Τα πιο γνωστά Σ.Μ.Ν:

Η παρασιτική μόλυνση στην τριχομονάδα του κόλπου (trichomonas vaginalis) και στους μύκητες (candida albicans) προκαλούν συστηματικά άφθονες απώλειες κολπικών υγρών και δυσοσμία, που είναι τα σήματα συναγερμού. Στην ουσία και τα δύο είναι παρόντα στον κόλπο σε ποσοστό 30-40%. Κάποιες φορές, όμως, γίνονται παθογόνα και προκαλούν φλεγμονή.

Ένας άντρας μπορεί να μολυνθεί αν έχει σεξουαλική επαφή με μια μολυσμένη γυναίκα και να εμφανίσει έκκριμα από την ουρήθρα. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί και προστατίτιδα. Αυτά τα δύο Σ.Μ.Ν. είναι, παρ' όλα αυτά, ελαφρά. Μια απλή μικροβιολογική εξέταση επιβεβαιώνει τη διάγνωση και μια θεραπεία χορηγούμενη και στους δύο (άντρα και γυναίκα) δίνει τη λύση. Έτσι κι αλλιώς, είναι τόσο δυσάρεστο, που σας οδηγεί κατ' ευθείαν στο γιατρό.

Τα πιο παλιά Σ.Μ.Ν:

Η Σύφιλη (syphilis), η Βλεννόρροια ή Γονόρροια (gonorrhea) και ο έρπης των γεννητικών οργάνων (herpes genitalis) είναι γνωστά από την αρχή του κόσμου. Παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η σύφιλη και η βλεννόρροια προσβάλλουν ακόμα ένα σημαντικό αριθμό ανδρών και γυναικών. Μπορεί να περάσουν, για πολύ καιρό, απαρατήρητες στις γυναίκες. Στους άντρες εμφανίζεται ερεθισμός της ουρήθρας, πόνος κατά την ούρηση και έκκριση ενός κολλώδους ασπροκίτρινου υγρού. Στις γυναίκες αρχίζει με μια κιτρινωπή κολπική έκκριση, πόνο στην ούρηση και συχνά φλεγμονή ή απόστημα των βαρθολινείων αδένων που βρίσκονται κοντά στο αιδοίο.

Εάν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπεία, οι ασθένειες αυτές δεν είναι σοβαρές, αν όμως δε δοθεί σημασία και δε χορηγηθεί θεραπευτική αγωγή, δημιουργούνται πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Ο έρπις των γεννητικών οργάνων γνωρίζει σήμερα εντυπωσιακή εξάπλωση. Παρατηρείται από την εμφάνιση φυσαλίδων στα γεννητικά όργανα που πονούν. Οφείλονται στον ιό του απλού έρπητα, αλλά μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής πράξης. Μια τοπική θεραπεία ενάντια στον ιό, μπορεί να εξαφανίσει τις πληγές για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά δεν υπάρχει θεραπεία που να επιτρέπει την απόλυτη ίαση κι έτσι ξαναεμφανίζεται.

Σ.Μ.Ν. και εγκυμοσύνη:

Τα περισσότερα Σ.Μ.Ν. μπορεί να είναι επικίνδυνα για το έμβρυο. Έτσι η σύφιλη, η βλεννόρροια ή το μυκόπλασμα μπορεί να προσβάλλουν το έμβρυο, να προκαλέσουν αποβολή και σοβαρές ασθένειες στο παιδί κατά τη γέννηση (τύφλωση, σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, νοητική υστέρηση, παραμορφώσεις κ.ά.).
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε αμφιβολίες ή αν έχετε ιστορικό Σ.Μ.Ν., μιλήστε στο γιατρό σας, θα σας συμβουλέψει.

 

Σε ποιες υπηρεσίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Ανοιχτή Γραμμή για το AIDS: 210 7222222

ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις για HIV:

 1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Μονάδα Λοιμώξεων
  (Βρίσκεται στο υπόγειο του παλαιού κτιρίου, στο Ιατρείο 9.
  Λειτουργεί κάθε Τετάρτη 8-11 π.μ. και Πέμπτη 12-15 μ.μ.
  με ή χωρίς ραντεβού). Τηλ. 210-7201242
 2. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ», Τηλ: 210 7249025-6 (με ή χωρίς ραντεβού)
 3. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», Τηλ για ραντεβού: 210 7489252

Χρήσιμα sites:

 • ΚΕΕΛΠΝΟ, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων www.keel.org.gr
 • www.hiv.gr, διαδικτυακός τόπος για θέματα που αφορούν στον H.I.V.
  και στην σεξουαλική υγεία από τη σκοπιά των ασθενών
 • www.kentrozois.gr, διαδικτυακός τόπος που απευθύνεται σε άτομα
  που ζουν με H.I.V./AIDS αλλά και στον ευρύτερο πληθυσμό

 

 
 
     
© 2008 About Youth

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ .|. Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ .|. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ .|. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ .|. SITEMAP

by Labrouli's creative