Εθισμός στο Διαδίκτυο
Δυστυχώς και στη χώρα μας είναι υπαρκτό το πρόβλημα του εθισμού από το διαδίκτυο και τα videogames, ιδιαίτερα σε άτομα μικρής ηλικίας. Η κατάχρηση ή αλόγιστη χρήση του internet μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ψυχοσωματική υγεία των εφήβων. Συχνά, χάνεται η αίσθηση του χώρου και του χρόνου που κάποιος είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και δημιουργείται η εξάρτηση.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διακρίνουμε τον έφηβο ή την έφηβη που είναι στα πρόθυρα να εθιστεί ή έχει ήδη εθιστεί στον Η/Υ του;
Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Ο έφηβος :
- Νιώθει υπέρμετρη ευχαρίστηση όση ώρα ασχολείται με τον υπολογιστή του.
- Ζητά όλο και περισσότερο χρόνο να είναι στο διαδίκτυο.
- Νιώθει αδύναμος να «αποσυνδεθεί» από τον Η/Υ του.
- Είναι στεναχωρημένος όταν δε βρίσκεται στον υπολογιστή. Όταν του αποσπούν το μέσο διασκέδασής του, γίνεται οξύθυμος και εριστικός.
- Παραμελεί τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους του. Νιώθει ανούσιο οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο.
- Αποφεύγει να λέει την αλήθεια, τόσο για τον χρόνο που χρησιμοποιεί το internet, όσο και για τις Ιστοσελίδες που επισκέπτεται.
- Αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχολική του φοίτηση, καθώς το μυαλό του βρίσκεται μονίμως στο διαδίκτυο.
ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Ο έφηβος :
- Αντιμετωπίζει συχνά διαταραχές ύπνου. Οι συνήθειες ύπνου αλλάζουν (π.χ. ωράριο ύπνου) ή ο ύπνος δεν είναι συνεχής και ήρεμος (επηρεάζεται από την εικονική πραγματικότητα των videogames).
- Απορροφάται τόσο πολύ από αυτήν τη δραστηριότητα, που συχνά ξεχνά να φάει ή ακόμα και να ασχοληθεί με την ατομική του υγιεινή.
- Υποφέρει από ημικρανίες, ξηρά μάτια και εμφανίζει, αρκετές φορές, μυωπία (όταν η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται για πολύ ώρα πολύ κοντά στον χρήστη). Επίσης, έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις «φωτοφοβίας», δηλαδή, μιας σπάνιας αδυναμίας του εγκεφάλου να αντιμετωπίσει τα μαζικά, έντονα οπτικά ερεθίσματα.
- Έχει έντονους πόνους στη σπονδυλική στήλη, όταν η στάση του σώματός του (σε όλη τη διάρκεια που είναι μπροστά στον υπολογιστή) δεν είναι η κατάλληλη. Εμφανίζεται, κυρίως, σκολίωση και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις.
|